Foto: Bellux

Båth med ett mervärde till skötarna

Solvallatränaren Svante Båth tillhör den stora tränareliten inom den svenska travsporten, på måndag gör hans stall sitt tredje besök för säsongen när Visbytravet kör nya lunchtävlingar och vi ville såklart hälsa stallet välkommen men samtidigt höra vad som lockar den stora travprofilen till Visby.


Måndagens lunchtävlingar bjuds på fint besök, för tredje gången under säsongen så selar stortränaren Svante Båth ut flertalet hästar från sitt stall utanför Knivsta till Visbytravet, åtta hästar kommer till start från stallet och även om samtliga står med fina chanser på förhand så finns det en annan anledning för stortränaren att anmäla till Visby.

 

- Att anmäla till Visby är otroligt populärt hos skötarna som får som ett typ av mervärde när de får åka till ön, det blir mer än att bara jobba, berättar Svante.

 

- När jag var ung och jobbade som lärling i andras stall så fanns det som ett mervärde när man hade hästar till start, du kunde ha en V75-häst där du åkte iväg på fredagen, tävlade lördagen och åkte hem söndagen medan du hade kul däremellan, det mervärdet har i stort sett försvunnit och finns möjligtvis kvar med någon enstaka storloppsdag som exempelvis Halmstads Sprintermästare, i övrigt så har det försvunnit helt.

 

Med hotellnätter och soliga sommardagar på Visby så har mervärdet visat sig vara populärt hos stallets skötare som annars alltid jobbar hårt i stallet och även för Svantes del så leder det till trevligheter som man annars skulle få missat:

 

- Nu är det höst och lite kallare men på sommaren brukar det vara väldigt populärt i stallet att åka över, jag har en skötare som nu har slutat hos oss men som meddelat att hon gärna hoppar in som vikarie på sommaren när man får åka med till Visby så det är bevisligen populärt. Jag har själv åkt med några gånger och då har det blivit några trevliga besök hos exempelvis Ronny och Vanja (Olofsson) och även några av mina hästägare som bor på ön.

 

Säsongen är däremot inte slut, månaden avslutas av Visbytravets säsongsavslutning med treåringsseriens stora finallopp som huvudnummer där stallets frontman Svante Båth redan nu har tankar på att åka över:

 

- Går allt som planerat och det blir bra med poängen i tre-åringsserien så kan det bli att vi kommer tillbaka till avslutningen där jag kan ha hästar till finalloppet.

 

Inför måndagens lunchtävlingar selar även stallet ut ett gäng med hästar och trots att lunchsnacket ännu inte gått igång så bjuder Svante på sina tidiga tankar om stallets hästar:

 

Remain In Light (V4-1) tycker jag har en hygglig form, han mötte bra hästar senast och känns hygglig inför måndag, med stolpe in i loppet så bör han kunna vara med långt fram.

 

Nyras Ida (V4-2) var jag nöjd med senast trots galopp, hon är skapligt snabb ut och med rätt resa i loppet så bör hon placera sig om de högre placeringarna.

 

Zorro Kronos (V4-4) var ute i måndags på Mantorp där han vann från dödens på ett bra sätt, när jag anmälde till Visby tyckte jag att det här loppet passade bra för honom och har han bör ha med sig det förra loppet i benen trots den täta starten.

 

Opal Sjöhammar (V5-1) galopperade senast då det var mycket häst omkring honom i högre farter så det var främst orutin som gjorde att han hoppade då, det är alltid svårt att bedöma två-åringar så det är svårt att sätta in vart han står.

 

Waka Waka (V5-1) har kommit längre och även om han bara startat för auto så ska inte volt vara några problem, resan kommer såklart bli lång men båda två-åringarna är förnuftiga och ska inte ha några problem med detta.

 

Haitkin Am (V5-2) har en trevlig inställning och levererar på ett bra sätt varje gång utan att vara helt tom i mål, vi har försökt matchat honom till lite större lopp tidigare men samtidigt är det ingen promenad i parken som väntar nu på måndag.

 

Garzon de Calamar (V5-3) är en krånglig häst och jag har faktiskt haft diskussion med ägarna om hur vi ska göra inom den kommande framtiden, han har blivit bättre och bättre men det finns lite att slipa på gällande balansen men han är under ständig utveckling.

 

Bastian Boom (V5-5) har sedan senaste starten i augusti fått byta miljö och tänt om, vi har som börjat om med honom och han behöver loppet i kroppen.

 

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport
Bild: Bellux

Publicerad lördag 10 oktober 2020. info@visby.travsport.se