Segerrikaste Visbykusk Kat. A: Lova Öström

Eftersom det inte finns något championat på Visbytravet för shettiskuskar så väljer vi ändå att uppmärksamma banans segerrikaste kusk, för 2020 är det Lova Öström som håller den titeln efter hela fem segrar på nitton starter där shettisarna Ekslätts Spirella och Kålkulla Juni har gjort Lovas andra kusksäsong till den hittills bästa.


2018 hittade Lova Öström in i travsporten, sedan 4-årsåldern har Lova mestadels hittats på ridhästar men efter att kört några jobb i skogen hos sin granne Alice Johansson så var inte steget långt till att börja ta sin tävlingslicens för travet.

- Jag började i travskolan och ville egentligen bara ha montélicens, Sara Jernberg som var med och hjälpte mig i travskolan rekommenderade mig däremot att även ta för sulky och efter att kört in min licens så var jag fast och vill fortsätta med det här för resten av livet.

- Travet är jätteroligt, det finns många bra och trevliga människor som har hjälpt till och stöttar mig, Sara Jernberg har hjälpt mig mycket med montén medan jag får bra stöttning från mamma.

Med licensen säkrad var det dags att köpa sig en häst, i de flesta fallen brukar en förälder gå in med de större summorna för att få drömmen att slå in men Lova hittade ett annat sätt:

- Jag har pantat otroligt mycket burkar och sålt egna saker för att kunna samla ihop till en egen häst, till en början fick jag låna Spirella men kunde senare köpa henne för egna pengar. Mamma och mormor fick också gå in med lite pengar men en stor majoritet av pengarna har jag själv sparat ihop.

Med tävlandet igång med sin egenköpta Ekslätts Spirella lyckades duon köra in en seger under fjolårssäsongen som var Lovas säsongsdebut.

Med årets säsong igång small det däremot till ordentligt med segrarna, även om hennes fem segrar inte kunde göra henne till segerrikast på Visbytravet så blickar Lova tillbaka till flera goda minnen från årets tävlingssäsong.

- Det har varit en helt sjuk säsong, jag kände på lite motgångar under våren där Spirella var rätt krasslig och vi kände lite att hon nog inte skulle komma till start under säsongsinledningen på Visby.

Trots detta kunde Spirella anmälas ut till två lopp under säsongens första tävlingsdagar på Visbytravet, Lova fick dessutom en extra styrning genom Ronja Bogrens Kålkulla Juni och med en trio av styrningar slutade dagen med tre raka segrar.

- Jag var sjukt glad bara över första seger och när jag vann loppet därefter blev jag så glad att jag började gråta, det var en riktigt stor lycka efter den tredje segern och jag var lite i chock efter dagens slut. Det tog ett bra tag innan jag förstod vad som hade hänt men det var en riktigt rolig dag.

Framgångarna fortsatte att komma och med bra resultat började Lova att våga sig ut mot fastlandet, väl där fick hon dessutom avsluta sin säsong med en seger på Solvalla, något som hjälpt till att göra Lovas andra tävlingssäsong till den hittills bästa.

- Det har varit en superbra säsong, jag är stolt och tacksam över dem som har satt upp mig att både rida och köra deras hästar samtidigt som jag känner att jag och Spirella med tiden har blivit ett bättre team. Jag kommer komma tillbaka till nästa år och även om det kanske inte alls går något bra då så hoppas jag på det bästa.

Under 2021 gör Lova sin tredje säsong som travkusk och vem vet, kanske blir det med en ny bekantskap.

- Jag håller på att spara till en ny shettis och hoppas att kunna gå vidare till russen när jag fyller tretton, det stora målet är däremot att ta licens för storhäst.

 

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport
Bild: Wiktoria Prenell

Publicerad måndag 16 november 2020. info@visby.travsport.se