Segerrikaste B-tränade häst: Ottilia Fri

Efter en debutsäsong med fyra raka segrar så har Ottilia Fri försvarat sin titel som ”Säsongens segerrikaste b-tränade häst” med bravur, på hemmaplan inledde Johan Rosvalls sto säsongen hårt med två segrar och fortsatte sedan med en andraplats från dödens i ett vidöppet Klass II-lopp under Visbytravets V86-dag.


Säsongen inleddes starkt från Johan Rosvalls succésto Ottilia Fri som rivstartade hemmasäsongen redan från första tävlingsdagen, bara den första månaden slutade bra där Ottilia Fri efter dubbla segrar och en andraplats lyckades springa in 47 500:- på de tre inledande tävlingsdagarna.

Trots hårdare motstånd fortsatte Ottilia Fri att visa sig stark och när hemmasäsongen närmade sig sitt slut hade hon hunnit med två starter på V75, varav en av starterna var en andraplats på Visbytravets V86-dag, samt ett deltagande i en V75-final på Åbytravet månaden därefter.

- Jag tycker att hon har gjort en väldigt bra säsong, hon var som finast i mitten av säsongen när hon slutade tvåa i V75-loppet under V86-dagen från dödens på 12,9 för att sedan delta på Åby månaden efter. Hon har utvecklats otroligt mycket efter den föregående säsongen och man känner att det fortfarande finns lite småfinesser kvar att arbeta med, berättar Ottilias ägare, tränare och kusk Johan Rosvall som även berättar att man under denna säsong har kunnat ändra på balansen:

- Under förra säsongen gick hon mestadels med både riktigt tunga ridskor och med tunga boots i fram men nu när hon kommit in i tävlandet har vi haft möjlighet att ändra på balansen, den här säsongen har hon gått med lättare aluminiumskor i fram och när hon blev tvåa under V86-dagen hade vi även ryckt skorna helt.

Med utvecklingen har även resultatet visat sig, efter en månads tävlingsfrånvaro i september skulle Ottilia göra en mini-comeback i början av oktober med sin ständiga följeslagare Johan Rosvall. Loppet blev inte som planerat för hemmaduon men trots detta fick man med sig en tredje plats, något körande Rosvall var nöjd med.

- Jag hade mest anmält ut henne för att försöka sänka rekordet så att hon skulle lyckas med det samtidigt som hon slutar trea efter en dödensresa i över två varv tycker jag är väldigt bra gjort.

Med Ottilia Fri i stark form tar Rosvall sikte mot fastlandet, även om första starten efter hemmasäsongen kommer att köras på Solvalla under fredagen så är Johan öppen för flera starter utanför Gotlands gränser:

- Vi är lite sugna på att möta tuffare motståndare och framförallt de tuffare stona, både formen och viljan i Ottilia måste såklart sitta innan vi anmäler ut henne till tuffare lopp men skulle allt stämma under vintern och om propositionen skulle vara rätt så skulle vi kunna tänka oss att åka en bit för att testa oss mot de tuffare.

 

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport
Bild: Bellux

Publicerad fredag 13 november 2020. info@visby.travsport.se