Russchampion 2020: Alexandra Lennström

Det har varit en svajig säsong för Alexandra Lennström, förutom den pågående pandemin så har hon även tagit del av dödsfall i familjen och en orolig säsongsinledning. Russen har dock gett sitt fulla stöd och med flera fantastiska insatser har de hjälpt 18-åringen till sitt andra raka championat.


Precis som allt annat under 2020 så har årets ponnysäsong varit allt annat än normal, ponnytravets tävlingsschema kom ut som vanligt under februari men var snabbt tvungen att tillfälligt ställas in på obestämd tid till följd av Corona-pandemin.

Detta påverkade såklart många aktiva inom ponnytravet som inte riktigt visste hur man skulle hantera två månaders extra tävlingsfrånvaro.

- Det har verkligen gått upp och ner under säsongen och inget blev riktigt som man hade planerat, man tänkte tidigt att ”nu kör vi” men sedan fick man ett besked att det ställs in och då blev det mer ett ”nähä, hur gör vi nu?”, det faktum att man dessutom inte hade något som liknade ett datum gjorde det inte heller lättare, berättar Alexandra Lennström.

Med tävlingarna igång från den 14:e juni kunde Visbytravet köra totalt sex tävlingsdagar, trots en orolig inledning så blev det i slutändan en ny lyckad säsong för Alexandra som efter sex segrar och fem andraplatser på femton starter kunde säkra sitt andra raka russchampionat.

- Jag tyckte att det var riktigt roligt att ta mitt första championat under fjolåret så det är såklart jäkligt häftigt att kunna göra det även i år.

Att det skulle bli en ny lyckad säsong var inget man hade i tankarna direkt från start, trots detta lyckades 18-åringen förbereda sin kvartett för det som skulle bli en häftig säsong.

- Det har verkligen varit över förväntan, att det skulle gå såhär bra som det har gjort trodde jag inte i våras när säsongen skulle börja. Jag fick exempelvis hem Ängtorpets Doris efter vila och efter att hon ätit upp sig en del på gräsvila så visste jag inte riktigt hur jag skulle göra för att få henne i tävlingsform, samtidigt är hon en så pass häftig individ och har sprungit på ändå även om hon kanske inte varit helt färdig.

- Yrmajan Zimca har inte startat lika mycket under året men har även hon varit helt otrolig i år med en andraplats i Lilla Jubileumspokalen på Solvalla med krafter kvar i mål. Även min treåriga Chastity Wee har överraskat, jag var i tankarna av att ställa av henne inför säsongen men chansade med ett lopp efter att hon börjat kännas bra i träningsjobben, efter det har hon tagit två raka segrar och deltagit i kriteriet.

Trots alla framgångar under den udda säsongen så har familjen Lennström fått det extra tufft, i augusti förlorade familjen en kär familjemedlem genom Alexandras moster Leila som länge varit med inom ponnytravet och tankarna därefter har gått till henne.

- Segern med Tilt den åttonde augusti är i efterhand den mest betydelsefulla segern för mig, i början var det som ett vanligt lopp där Tilt tog sin första årsseger och efter loppet skickade moster Leila ett grattis-sms precis som vanligt. Bara några dagar därefter kom beskedet att hon hade lämnat oss och segern med Tilt, som hon dessutom ägde tillsammans med mig, blev den sista starten som hon fick ta del av, sms:et som hon skickade var det sista jag fick höra från henne så i efterhand så har den segern blivit otroligt stor för mig.

- Det finns många som har undrat hur vi orkat att köra vidare på samma sätt efteråt men hästarna blev snabbt en stödpinne som hjälpte oss framåt, det har helt enkelt blivit att man kört på under säsongen och samtidigt vet vi att det är vad Leila vill.

Med säsongen till övers så laddar Alexandra vidare inför 2021, hur det kommer gå är det ännu ingen som vet men satsningarna kommer att fortsätta.

- Tanken är att satsa på ett nytt championat även nästa år, jag brukar alltid ha en dålig känsla inför de uppkommande säsongerna och det är då det går som bäst.

- Vi håller på att flytta i nuläget så vi hoppas att det kommer att fungera även när vi flyttat in, jag hoppas på att hästarna kommer att trivas så får vi se hur träningen tar form.

 

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport
Bild: Lena Billqvist

Publicerad måndag 16 november 2020. info@visby.travsport.se