Kuskchampion licens B & K samt damchampion: Eva Lundahl

Sex gånger under säsongen har Eva Lundahls segervrål hörts när hon passerar mållinjen som vinnare, med över hundra körda lopp och över en halv miljon inkört under 2020 så samlar den svartgul-klädda kusken två nya championat efter en ny lyckad säsong.


Efter en tuff säsong med över hundra körda lopp så placerar sig Visbytravets kanske populäraste hemmakusk Eva Lundahl på en fjärde plats i kuskchampionatet, trots att Eva placerar sig utanför topp 3:an bland alla kuskar så kan hon ändå med sex segrar och hela tolv andraplatser titulera sig som både b-kusk- och damchampion.

- Jag känner att championatpriserna är de största priserna som jag kan vara med och slåss om, därför är det naturligtvis stort att stå som champion för två titlar. Samtidigt är det något större prestige att segra i b-kusk championatet, eller amatörchampionat som det hette förut, eftersom det är fler kuskar som innehar b-kusklicens vilket gör det svårare att segra i.

Bland hästarna som Eva fått suttit upp bakom under säsongen hittas bland andra Evas egenägda och tränade Yellow Diamond, Ann-Britt Hansson-tränade Hard Steel som med hjälp av Visbytravets vassaste kusk sprang in en dubbelseger under augusti och såklart en häst som Eva håller extremt högt: Göran Hedréns Maverick Dream

- Jag tror inte folk förstår hur bragden hästen är, han har varit väldigt svår men när det klaffar är han alltid med där framme. Trots startsnabbheten är det en häst som det inte går att köra för mycket med från start, man kan hålla i honom men inte för mycket, det är han som bestämmer helt enkelt.

Trots att säsongen är till övers på Visbytravet så innebär inte detta att Eva har kört färdigt för i år, flertalet lopp körs på fastlandet och redan under november har Visbytravets dubbla champion hittats på Solvalla där hon som främst placerat sig 4:a med just Maverick Dream, fler starter verkar dessutom vara planerade:

- Det är tänkt att det ska bli fler starter på fastlandet, dels med Maverick Dream och sedan har jag min egenägda Yellow Diamond som vi planerar att starta inom någon vecka.

- Jag har ytterligare två hästar på träningslistan, den ena är Simb Lorica som inte har startat på några år nu och har dessutom varit sjuk, jag hoppas på att få igång henne men det får nog bli inför nästa säsong som tidigast. Den andra är en treåring som har blivit lite sen i utvecklingen men som har växt en del och haft det jobbigt med sig själv.

Med flertalet championat bakom sig så kommer Eva Lundahl med stor sannolikhet finnas med på Visbytravet även under nästa år för att försvara sina titlar, hur den uppkommande säsongen ser ut är dock svårt att veta i nuläget.

- Jag har inte tänkt så mycket på nästa säsong ännu men jag hoppas att jag får igång stallet till dess, då jag även har haft en stor förmån i att få köra så fina hästar de senaste åren så hänger såklart mycket på hur mycket man får köra även nästa år. Det blir ständigt svårare att köra hem segrar dels för att det alltid kommer nya b-licensinnehavare men även för att det börjar komma mycket fastlandskuskar till Visbytävlingarna.

 

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport
Bild: Bellux

Publicerad måndag 16 november 2020. info@visby.travsport.se