Stenhård eller en mjukis? Möt Anders Funck.

Med 1955 lopp innanför västen är Anders Funck en av de mest rutinerade körsvennerna på ön. På frågan hur han förbereder sig inför en ny säsong kommer svaret rappt.
-Jag brukar förbereda mig när programmet kommer och jag får se om man får köra något lopp.


Han var under många år proffstränare men sedan 2010 har travet kommit att bli mer utav en hobby för ”Funcken”, med den glänsande röda dressen, skinande pilotbrillor och ett sånt där hårt uttryck som får en att rikta tanken mot Wyatt Earp i en gunfight när det begav sig. Men är han verkligen sådär hård?

-Nja, jag är nog ganska mjuk ändå. Man har nog blivit det på äldre dagar, säger Anders Funck med ett skratt. Men att sträcka det så långt att han när tillfälle ges gärna ser en romantisk komedi med ett glas bubbel dementeras kraftfullt.

-Nej, nej, nej så kul ska vi inte ha det, konstaterar Anders bestämt.

1955 körda lopp har inneburit en rad segrar. Närmare bestämt 132 triumfer med det karaktäristiska segerleendet. Minnena är många men sticker ut gör segern med Monsieur Mistral hemma på Visbytravet 1996.

-Jag tror att han vann Sweden Cup något år innan och det var jäkligt skönt att få vinna med honom, berättar Anders och fortsätter:

– Introduktionsloppet till nuvarande Breeders Crown med Hibbe var också speciellt.

Körstilen har utvecklats med åren och Anders verkar avslappnad inför kommande lopp.

-Jag har nog blivit lite lugnare i loppen även om Johan och Eva gaddade ihop sig kring svaren på Travgalan, säger Anders med ett skratt.

Efter 1955 körda lopp måste du väl kunna bjuda på en härlig anekdot?

Anders funderar en stund och skiner sedan upp med:

-Den här kan du ta. Jag och brorsan (Mats-Henrik Funck) skulle till Kalmar med Ivis Tibby och Hibbe. Ronny Öström körde bilen och hade lirat. Båda hästarna vann och ”Ösa” hade vänt bongen. Han var så jäkla glad och bjöd på räkfrossan på Gotlandsbåten på vägen hem. Jag har aldrig ätit så mycket räkor i hela mitt liv, konstaterar Anders och samtalet styrs mot årets säsong.

-Nu är ju travet bara på hobbybasis men efter jobbet och på helgerna är det stallet som gäller.

Och i stallet finns två starthästar för dagen. Becky och Diamond Eyes

-Beckys fjolår försvann på grund av en skada men jag tycker att hon känns kraftigt på gång nu. Diamond Eyes får vara med och göra så gott hon kan helt enkelt, berättar Anders och erkänner att han satt upp ett eget mål för säsongen trots allt.

-Jag vill kunna putsa till siffrorna absolut. Jag hade lite stolpe ut ifjol och det kunde ha blivit några segrar till. Jag får försöka att ta dem i år istället.

Publicerad fredag 27 mars 2020. info@visby.travsport.se