”Roligast en junimorgon runt 04.30”

Sten O Jansson är högaktuell som tränare för dagen. En viktig helg väntar stallet med Belker i Margaretas Unghästserie och Super Nice i Gulddivisionsfinal. En riktig höjdpunkt för de flesta men Sten O hävdar bestämt att det är under de tidiga morgonturerna han trivs som bäst.
-När bara fåglarna kvittrar runt 04.30 en junimorgon och man får köra ut för första träningsjobbet är travet som allra roligast. Då kan jag fundera, jag tycker mycket om att fundera kring hästarna, säger Sten O Jansson.


Ett lugn breder ut sig över gården i Hajdgårde. Träningsrundorna avklaras och den här dagen är det främst treåringarna som får sträcka ut i skogen.

Att det inom bara några få dagar vankas STL-final och stora prispengar att köra om för stallets etablerade stjärnor Belker och Super Nice märks inte nämnvärt.

Den där informationen om helgens chanser och bedömningen av utveckling sparar vi för ett slag.

Sten O Janssons stall har radat upp framgångar de senaste åren och trots att Sten, som han själv uttrycker det, främst uppskattar de där träningsrundorna i gryningen är det ingen tvekan om att det är mot de stora loppen han siktar

-Ska jag vara med så ska det vara i de största loppen. Man måste tro på det annars är det ingen mening att hålla på. Kan de inte vinna så skulle jag inte anmäla, berättar Sten och utvecklar:

-Jag kan vara jättenöjd med en sjundeplats om hästen gjort ett bra lopp men innan måste jag känna att de är redo för att kunna vinna.

Är inställningen till att starta rentav något som förändrats med tiden?

-Det blir naturligt när man inte har så många externa hästägare. Med fler ägare så ökar trycket på att starta.

Stallet har fyllts på och på träningslistan finns bland annat fem treåringar. Inte bara en fördel om man ska lyssna till tränaren själv.

-Jag skulle tro att tre treåringar startar på den här sidan om midsommar. Tyvärr har vi hamnat långt efter med unghästarna efter att vi fick infektioner i höstas. De tränas hårt och när det blir stopp så rasar de fort. Nu bygger vi upp dem igen men det är lite svårt att hinna med, säger Sten och fortsätter:

-Jag har en uppfattning om varje häst och skiter egentligen i hur fort jag kör men jag måste känna att de är redo. Det blir inte samma sak om någon annan kör. De mår bra av att träna mycket och utvecklar som vi endorfiner. Alla våra hästar brukar tränga sig in för att bli körda.

Hur skapar man sig då den där uppfattningen om att det kan vara en ny stjärna?

-Exteriören är viktig och jag gillar när de har lite överskottsenergi. Sen brukar jag kunna känna det tidigt. Zahara Goj hade jag kört två gånger och Belker kanske en vecka.

Sticker någon ut i treåringskullen?

-Det är nog ”Leffe” (Lefty Gun) jag tror mest på ändå men ”Rune” (Head Run) har jag tänkt starta snart.

Han talar mycket om individerna, om dess olikheter och kvalitéer. Duon som i helgen reser till Solvalla skiljer sig även dem mycket åt till sättet.

-Belker älskar att springa i hagen och är nere i 1.20-fart i fullt trav. Super Nice är den lataste häst jag haft. Privat alltså. Trots att han älskar mat skulle han aldrig få för sig att en springa till den.

Han låter optimistisk kring stallets båda stjärnor. Som att de har mer att visa och att de fortfarande utvecklas

-Det klart att det kanske visar sig att Belker inte är en så bra häst men de pengar han sprungit in kan ingen ta ifrån honom. Jag tycker att det är bättre att ta de pengar man kan och så får man hoppas på utveckling men jag tror inte att han har visat allt ännu. Det är inte omöjligt att han dyker upp i något årgångslopp under året, säger Sten finurligt och lägger ut texten kring Super Nice

-Han gör inte så mycket väsen av sig men älskar att träna och älskar mat. Han har bara startat två gånger mot eliten här hemma men jag tror att han kommer att växa in där.

Hur var det då med lördagens chanser.

-Vi har fått bra lägen. Super Nice har inte laddats på länge men var snabb ut förr om åren. Kan vi få rygg ledaren eller 3-par invändigt är det bra. Han trivs inte så bra i ledningen och springer liksom inte ifrån dem då. Torbjörn hade 1.10,9 sista varvet senast med lite trafikhinder så med maxklaff kan han mycket väl vara bland dem tre.

För Belker väntar Margaretas Tidiga Unghästserie mot jämnårigt motstånd.

-Jag tror han har rätt bra chans att ta ledningen och vinna loppet. Torbjörn har inte släppt av honom i år och han har gått i mål med krafter kvar två gånger. Senast var han riktigt nöjd med honom och hade nog vunnit om han vridit på 500 kvar.

Om det inte skulle bli framskjutna placeringar för stallets stjärnor till helgen verkar det inte vara hela världen

-Nej, jag vet vad jag har och jag vet att det går att få fram nya, avslutar Sten O Jansson och spricker upp i ett leende.

Publicerad tisdag 24 mars 2020. info@visby.travsport.se