Hon fick sin första häst när hon var fyra – nu väntar comeback i sulkyn

För Rebecca Jonasson var vägen in i travet naturlig och redan som fyraåring fick hon sin första shetlandsponny.
-Jag kom in i sporten tack vare mamma och fick min första shettis när jag vara fyra år. I tidningen blev vi utsedda till Gotlands minsta ekipage när jag var åtta, berättar Rebecca Jonasson.


Till vardags arbetar Rebecca Jonasson inom äldrevården och är dessutom förälder till sonen Oliver. Just nu är hon aktuell för att åter ta ut sin körlicens efter nästan åtta års uppehåll som kusk.

-Travet är ju fruktansvärt roligt men när Oliver föddes räckte inte tiden riktigt till. Nu är Oliver större och kan ha barnvakt så nu känner jag att det fungerar att köra igen, säger Rebecca.

Något uppehåll som tränare blev det dock inte och så sent som 2018 kom karriärens hittills bästa säsong för Jonasson. Familjehästen Sevedeka hade en fin säsong med 135 000 kronor intjänat och tre segrar. Bland annat blev det en riktig skrällseger under Visby Travfest till över 100 gånger insatsen tillsammans med Torbjörn Jansson. Sevedeka blev också årets segerrikaste amatörtränade häst på Visbytravet.

-Fruktansvärt roligt. Mamma och pappa har fött upp henne så det klart att det var speciellt.

Hur skulle du beskriva Sevedeka?

-En riktig bitch om man får använda vilka ord man vill. Hon väljer vem som får vara i hennes närhet och är lite tjurig på banan, berättar Rebecca och utvecklar hur hon vill att träningsadepterna helst ska vara:

-Alla är ju olika men jag ser gärna att de är pigga och framåt samtidigt som de är snälla. De ska tycka att det är roligt att träna.

Inför säsongen har Rebecca värvat Nick I Can till stallet och det är kopplat till ”Nicken” målsättningen för säsongen satts upp.

-Jag hoppas att jag kan få ”Nicken” att tycka att det är roligt, tjäna lite pengar och kanske få köra lopp åt någon annan också.

Comeback som körsven efter åtta år. Hur känns det egentligen?

-Riktigt roligt, spännande, lärorikt, ja det är många känslor, avslutar Rebecca Jonasson som tillsammans med Nick I Can har siktet inställt på premiären den 25 april.

Publicerad söndag 22 mars 2020. info@visby.travsport.se