Kärleken introducerade honom till sporten - nu vill han satsa för fullt

För dagen är han aktuell som en av de nya licenstagarna. Vi fick en pratstund med Johan Rosvall om hästar, kärlek och ungdomens intressen.
-Man är ju en riktig gröngöling på det här men det ska bli kul och jag vill lära mig, säger Johan Rosvall.


Försommaren 2019 dök han upp från ingenstans och presenterade sig för den gotländska travpubliken när han gång på gång fick sträcka armarna mot skyn på ett sådant där friidrottsvis efter att egenägda Ottilia Fri radat upp segrar. Det blev fyra raka till slut. Vilket, i tuff konkurrens, räckte till att bli Visbys segerrikaste amatörtränade häst.
-Man märkte inte riktigt vad som hände men det kändes som att hon ville lära sig mer hela tiden och är en intelligent häst, berättar Johan Rosvall och erkänner att segern under Damdagen var den häftigaste.

Sambon Helena introducerade honom för hästarna och intresset har liksom växt sig allt starkare med tiden.
-Helena fick med mig till stallet och en dag sa dem till mig att nu får du faktiskt vara med och köra. Det var jäkligt roligt. Sen ville Hasse att jag skulle sko och då fick jag lära mig det. Jag är nog lite av en problemlösare och man ställer ju upp även om det inte alltid blir rätt, säger Johan med ett brett leende.

Och visst infinner sig den varma Teddy-Björnskänslan när han ler Rosvall – sin dryga två meter till trots.
-Jag är nog en person som är väldigt snäll och trevlig. Jag gillar att vara social och pratar mycket. Ju mer jag frågar desto mer får jag lära mig.
Han tycker om det där. Att diskutera och fundera kring hur det ska läggas upp med stallets hästar i Levide och sammanhanget förstås. Att vara en del av ett team.
-Vi diskuterar mycket och det är ingen som gör det själv. Vi gör det tillsammans, säger Johan och berättar att det var fotbollen som präglade barndomen.
-Det var jäkligt mycket fotboll och sen blev det en intensiv period med motocross. Men när jag fyllde 15 år slutade jag och satsade på moped och tjejer.

Intressena har avlöst varandra och visst finns det fortfarande mer än trav för Rosvall.
-Jag är intresserad av bilar och jakt. Man har inte varit så mycket still.

Med några veckor kvar till travpremiären i Visby är målsättningarna uppritade.
-Jag och Helena vill ju hålla på med det här och ta över när Hasse och Ann-Britt lägger av. I år hoppas jag få vinna ett lopp med Ottilia och kanske köra någon annan häst. Man får ta det här året som en nybörjargrej.

Ottilia Fri är den av stallets hästar som kommit honom närmast och det är högst troligt hon som agerar kompanjon i karriärens första lopp.
-Henne kör jag alltid och då går det bäst. När man inte är så jäkla duktig med körhänderna så får man lära sig fler hästar efterhand.

Han verkar onekligen ha hjärtat på rätt ställe unge Rosvall som redan börjat visualisera tävlingarna 2021.
-Då vill jag vara med i Customserien på Solvalla. Det hade varit jäkligt häftigt men det får vi ta nästa år.

Publicerad tisdag 14 april 2020. info@visby.travsport.se