En vadslagning förde honom tillbaka till sulkyn

Möt Thomas B Pettersson som gör comeback efter drygt tio års frånvaro.
- Jag var ganska less på att åka runt och köra lopp så jag slutade. Men sen slog jag vad med en kompis och lovade att jag skulle köra lopp igen, berättar Thomas.


Travsporten hittade han tidigt, Thomas. Hans pappa Åke hade en omfattande uppfödning av travare under pseudonymen Countach.

- Det var väl där hos pappa det började. Jag tyckte det var roligt med hästarna. Sen åkte jag en sväng till Italien med Dan Hultberg och Kenneth Holm innan jag blev hemkallad för militärtjänst.

Hur var det i militären egentligen?

- Jag låg på pansarvärnet och det var verkligen inget för mig, säger Pettersson med ett skratt.

En utflykt till Norge några år för arbete med Rune Wiigs hästar blev det innan Pettersson åter styrde mot Italien och Hultberg.

- Det var lite krångligt att få köra lopp i början i Italien innan EU och sådär. Men jag gillade Italien, maten och det var ett lättsamt folk. Samtidigt var jag ju i den åldern när allt bara rullade på, berättar Thomas och fortsätter:

- Hultberg hade några fina hästar och nån av dem sprang in 2-3 miljoner. De lopp jag vann var vanliga lopp med 30-40 000 kronor i förstapris.

Han har skrapat ihop omkring 40 segrar genom åren och kört cirka 800 race fördelat över Sverige, Norge och Italien.

Är det något du inte hunnit med som du gärna skulle bocka av?

- Jag har aldrig vunnit V75 i Sverige, bara i Norge.

På Visbytravet har han kört tidigare och visst minns han loppen än idag.

- Det är en speciell bana att köra på det vet jag sen tidigare. En favorit kan helt klart bli synad. Men det ska ju tävlas.

Han verkar gilla att tävla och mellan raderna kan tydas att han inte är värst mycket för att förlora.

- Det kan jag lova. Om jag gör fel själv i ett lopp kan jag bli riktigt tjurig men jag har nog växt ifrån det litegrann i alla fall. När jag förlorade Guldklockan mot Elin Gustavsson. Jag var femma, tvåa och etta i loppen och fick ändå bara bli tvåa. Då var det inte roligt.

På lördag kör Pettersson en egentränad duo i Thunderful Jolene och Jenny Countach.

- Thunderful Jolene (lopp 6 nr 5) är väldigt ivrig av sig och kommer att få springspåren på sig. Jag har provat lite olika balanser men nu får hon gå lite tyngre för säkerhets skull. Kan hon vara 3-4 är det bra.

- Jenny Countach (lopp 8 nr 1) skulle varit en riktigt bra chans om hon sprang på banan som hemma på grusvägen. Det är meningen att hon ska betäckas i år så detta blir lite av en bonusstart. Jag är nöjd om hon gör ett bra lopp och är bland de fyra.

Han ligger onekligen ganska lågt kring stallets chanser.

- Det brukar vara en fördel att inte hoppas på för mycket, avslutar Pettersson luttrat.

Publicerad onsdag 22 april 2020. info@visby.travsport.se